Haine si accesorii vintage la cele mai bune preturi. Trimiteti un mail la vintage4uro@gmail.com in care sa specificati articolul dorit si datele complete de contact. Expedierea se va realiza in cel mai scurt timp prin Posta Romana, cu plata in sistem ramburs.

marți, 4 mai 2010

Materialul potrivit pentru primavara -vara : INUL

Inul (Linum) face parte din familia Linaceae si are cca. 200 de varietăţi. Este o plantă perenă care se prezintă sub formă de tufe, fiind o plantă textilă ca şi bumbacul.
Fibra de in descoperita intr-o grota din Georgia si care dateaza de acum 34.000 ani, a fost recunoscuta ca fiind cel mai vechi material utilizat de fiinta umana, de catre un grup de cercetatori de la Universitatea Harvard.
Descoperirea i-a surprins pe cercetatori prin vechimea ei: anterior, acest "record" era detinut de fibre gasite in straturi de argila in situl de la Dolni Vestonice, in Republica Ceha, datate acum 28.000 de ani.Aceste fibre de in au reprezentat o inventie cruciala pentru primele fiinte umane, care din acel moment si-au putut produce bucati de imbracaminte si obiecte de utilizare cotidiana (ex. funii si cosuri).

Inul pentru fibra (Linum usitatissum)este important atat pentru fibra cu multiple întrebuintari cat si ale produselor lui secundare- samanta, turtele, puzderiile, pleava, etc. Fibrele de in sunt rezistente la rupere, la putrezire, si au finete, elasticitate si luciu matasos foarte apreciat. Din ele se confectioneaza panza pentru corabii, parasute, rufarie de pat si de corp, fete de masa, servete, panza pentru picturi si pentru cauciucuri, fete de incaltaminte, etc. Inul se vopseste greu, este rezistent si neelastic. Se mototoleste foarte repede si trebuie calcat umed si la temperaturi foarte mari, dar se spala foarte usor .
Fibrele scurte (caltii) se utilizeaza la fabricarea hartiei fine, pentru confectionarea sacilor si a panzei de ambalaj.Samanta, faina de seminte si turtele se utilizeaza in medicina. Resturile de tulpina rezultate in urma operatiilor de prelucrare servesc ca materie prima pentru confectionarea de placi aglomerate, la fabricarea glucozei, drept combustibil etc.

Materialul confectionat din in permite realizarea unei game variate de obiecte vestimentare - cămăşi, rochii, pantaloni, salopete de vară şi bluze.
Inul este un material care respira si absoarbe transpiratia,fiind in acelasi timp si placut la purtat. Marele avantaj al acestui material este că lasă pielea să respire, iar dezavantajul ar fi că inul este destul de aspru pentru persoanele cu piele foarte sensibilă.
In plus, este de trei ori mai rezistent decat bumbacul si este un material ce poate fi spalat la masina.

Dezavantajul ca se sifoneaza repede, poate fi transformat intr-o calitate , incretiturile sale tipice facandu-l un material foarte ,,sic".
Secretul costumului de vara consta in alegerea materialului potrivit - bumbac, in ori matase.
Aceste tesaturi au calitati diferite, fiind util sa stim care sunt acestea si avantajele lor .
Desi inul este unul dintre cele mai vechi materiale din lume,nu este foarte mult folosit in
croitorie , putini fiind cei care stiu ca este cel mai potrivit material de vara.

Inul este un material usor si racoros. solicitat mai ales in timpul sezonului cald.
Articolele vestimentare din in alb sau natur/ nude pot fi combinate cu haine sau accesorizate foarte variat.

Niciun comentariu: