Haine si accesorii vintage la cele mai bune preturi. Trimiteti un mail la vintage4uro@gmail.com in care sa specificati articolul dorit si datele complete de contact. Expedierea se va realiza in cel mai scurt timp prin Posta Romana, cu plata in sistem ramburs.

duminică, 2 mai 2010

Denim

Pentru ca tot am pomenit de materialul denim , in postarea anterioara, sa vedem ce face acest material atat de special si de larg utilizat, deosebindu-l de alte produse textile?
O scurta istorie in universul tesaturilor ne va lamuri.

Prima atestare a cuvantului „denim" dateaza in engleza din 1695.

Denim este numele materialului din care se fabrica in America jeans-ii.

Odata cu obiectul de imbracaminte devenit celebru , cuvantul a fost preluat , ca neologism, in toate limbile . incepand cu a doua parte a veacului trecut . simbolul civilizatiei de tip american, denimul, nu este insa o inventie americana!

Substantivul a fost creat prin prescurtarea sintagmei franceze „serge de Nimes"- tesatura solida din in si bumbac numita serj, care se fabrica in orasul Nimes, din sudul Frantei , de catre familia Andre si era utilizata in special la confectionarea velelor de corabii , ori ca foaie de cort.

Serjul produs in Franta, la Nimes, era exportat in America, deoarece Denimul nu se producea in America pana spre sfarsitul secolului al optsprezecelea.

Tesatura acestui material era oarecum deosebita si foarte rezistenta.

Exista trei modalitati principale de a tese:
1. cel mai simplu, firul de batatura si cel de urzeala se impletesc in unghi drept, unu pe fata, unu pe dos, unu pe fata, unu pe dos, rezultatul fiind o panza sau stofa cu fete identice
2. tesatura prin in trecerea firului de batatura pe sub unul de urzeala si pe deasupra urmatoarelor doua (sau mai multe), apoi iarasi unul pe dedesubt si doua pe deasupra... La randul urmator batatura deviaza cu un fir de urzeala spre dreapta, iar rezultatul este , pe langa soliditatea materialului, urzeala „in diagonala"
3. Al treilea tip de a tese are drept rezultat satinul, cu o fata lucioasa si una aspra.

La inceput denimul era o combinatie de in si bumbac (denimul din bumbac suta la suta aparand mai tarziu, prin 1850) – urzeala din fire de in, iar batatura din bumbac. Firele de in erau albe, iar cele de bumbac colorate cu indigo, culoare obtinuta cu un pigment extras din frunzele unor plante tropicale.
Cand s-au inventat culorile sintetice, un producator italian din Genova a recurs la ele pentru a albastri denimul. Din numele francez al Genovei/Genoa-Italia = Gênes, derivacuvantul ,, jean", initial numele materialului, extins apoi si asupra pantalonilor.

Parintele pantalonilor intrati in istorie sub numele de ,,blue-jean' este Levi Strauss, un evreu nascut in Bavaria in 1829, emigrat in Statele Unite carea fondat in 1853, la San Francisco, celebra firma care ii poarta numele. California era pe atunci patria cautatorilor de aur, prospectori si mineri care se plangeau ca pantalonii le cedau prea repede la cusaturi .

Atunci , Jacob Davis, croitor , a avut ideea de a folosi pentru fabricarea pantalonilor si salopetelor muncitoresti materialul denim, intarit cu capse de cupru la buzunare . Neputand sa-si breveteze inventia din cauza banilor , a apelat la Levi Strauss, care l-a luat asociat.
In 1873 a inceput fabricarea celebrilor, de atunci, jeansi Levi´s.

Blue-jeans sau blugi a ramas numele pantalonilor de serj albastru, iar denim, numele materialului , care poate avea si alte culori , s-a extins asupra obiectelor de imbracaminte si accesoriilor de serj in general.




Un comentariu:

Cheap&Chic spunea...

foarte interesant! vizitez acest blog cu interes si ma bucur gasesc acum si aceste informatii inedite!