Haine si accesorii vintage la cele mai bune preturi. Trimiteti un mail la vintage4uro@gmail.com in care sa specificati articolul dorit si datele complete de contact. Expedierea se va realiza in cel mai scurt timp prin Posta Romana, cu plata in sistem ramburs.

miercuri, 7 ianuarie 2015

Sfantul Ioan

 Cand Mantuitorul a aparut pe malul Iordanului, SFANTUL IOAN BOTEZATORUL, luminat de Duhul Sfant, l-a recunoscut si l-a aratat multimilor. Momentul in care Mantuitorul Iisus Hristos a primit botezul este consemnat de toti cei patru evanghelisti. Evanghelistul Matei spune ca Iisus a venit din Galileea la raul Iordan, unde boteza SF. IOAN, cerand sa fie si el botezat. Ioan i-a spus: "Eu am trebuinta sa fiu botezat de tine si tu vii la mine", iar la raspunsul lui Iisus ca asa se cuvine, acesta a fost botezat in cele din urma de catre Ioan. Boboteaza este o manifestare a celor trei elemente ale Treimii: Fiul este botezat in Iordan de catre Ioan, Sfantul Duh se coboara asupra lui Iisus in chip de porumbel, iar Tatal din cer il declara ca fiind Fiul Sau.
Locul real al Botezului Mantuitorului este in Iordania. Totusi, pe malul israelian al Iordanului a fost amenajat un spatiu unde crestinii imbracati in camasi albe lungi, numite "crijme" intra in rau. Orice pelerinaj facut in Tara Sfanta are un loc de oprire la raul Iordan, care izvoraste din Muntii Libanului,  traverseaza Marea Galileii si dupa un lung  traseu se varsa in Marea Moarta.
SF. IOAN BOTEZATORUL a inceput sa predice in al 15-lea an al domniei Cezarului Tiberiu, pe cand Pontiu Pilat era procuratorul Iudeii. El a avut menirea de a pregati poporul pentru primirea lui Mesia, de a-l descoperi pe acesta si a-l face cunoscut lui Israel. Mesajul principal pe care el il transmitea era: "Pocaiti-va, ca s-a apropiat imparatia cerurilor!".
SF. IOAN l-a mustrat pe Irod Antipa, fiul regelui Iudeei Irod cel Mare, pentru traiul lui nelegiuit cu Irodiada, care era sotia fratelui sau. In ura ei, Irodiada a sfatuit-o pe Salomeea, fiica ei, care dansase si placuse oaspetilor si indeosebi lui Irod, la un ospat de ziua lui, sa ceara de la acesta capul lui IOAN , ca rasplata. Alte sarbatori inchinate SF. IOAN BOTEZATORUL  sunt zamislirea (23 septembrie), nasterea (24 iunie) si taierea capului (29 august).
Aproape doua milioane de romani, in majoritate barbati, isi vor sarbatori onomastica miercuri, cu ocazia SF. IOAN, potrivit Ministerului Afacerilor Interne (MAI). Conform statisticilor Directiei pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date din MAI, 1.963.102 de cetateni romani, respectiv 1.408.983 barbati si 554.119 femei, poarta numele SF. IOAN BOTEZATORUL.
 
 
Dintre romance, 373.537 se numesc Ioana, 142.656 - Ionela, 19.924 - Ionica, iar 11.265 - Nela, iar 507.822 romani  se numesc Ioan  alti 401.914 au prenumele Ion, iar 328.389 -  Ionut; se adauga aproximativ 144.500 de romani care se numesc Ionel si 21.638 cu prenumele Nelu.

TUTUROR , LA MULTI ANI!

Traditia spune ca, pe 7 ianuarie, nu se consuma vin rosu, acesta amintind de martirajul SFANTULUI .
See spune ca SF. IOAN este protectorul pruncilor. Se spune că cine nu este vesel in aceasta zi, va fi trist tot restul anului.
Un obicei vechi spune ca, de SF. IOAN, trebuie sa ne stropim cu aghiasma pe fata, pentru a fi feriti de boli tot anul. O alta vorba din batrani spune ca dupa aceasta sarbatoarea se boteaza gerul, adica frigul se mai inmoaie si incepe sa se faca mai cald.

Niciun comentariu: