Haine si accesorii vintage la cele mai bune preturi. Trimiteti un mail la vintage4uro@gmail.com in care sa specificati articolul dorit si datele complete de contact. Expedierea se va realiza in cel mai scurt timp prin Posta Romana, cu plata in sistem ramburs.

duminică, 24 februarie 2013

DRAGOBETE

Dragobetele este o sarbatoare  romaneasca celebrata pe 24 februarie, sau, in unele lregiuni, la 28 februarie, 1, 3 si 25 martie.
Poate fi considerata  eechivalentul romanesc al Valentine’s Day, sau ziua Sfantului Valentin, sarbatoare a iubirii.

Traditiile de Dragobete se pastreaza cu precadere in sudul si sud-vestul Romaniei


Legenda spune ca Dragobetele, fiul Dochiei, era zeul dragostei si al bunei dispozitii. Acesta mai era numit Cap de Primavara sau Cap de Vara si era identificat cu Cupidon, zeul iubirii in mitologia romana, si cu Eros, corespondentul acestuia in mitologia greaca.

Un alt nume al sau era Navalnicul, fiind perceput ca un fecior frumos si iubaret nevoie mare, care le face pe tinerele fete sa-si piarda mintile. Un fel de Zburator metamorfozat apoi de Maica Domnului intr-o floare.
Un alt ritual specific Dragobetelor este închegarea fratiilor de sânge între tineri. Atât fetele, cât si baietii, îsi crestau cruci pe brate. Apoi, îsi uneau crestaturile, astfel legându-se pe viata în fratii de sânge. 

La daci, era zeul ce oficia la inceputul primaverii nunta tuturor animalelor, asemanator lui Eros ori Cupidon.
In mitologia greaca, pasarile erau privite ca mesagere ale zeilor, “pasare” in greceste insemnand “mesaj al cerului”, iar in timp aceasta traditie s-a raspandit si la oameni.

Niciun comentariu: